Ochrona przeciwpożarowa w przemyśle spożywczym
Ryzyko wystąpienia pożarów w branży spożywczej
Przemysł spożywczy charakteryzuje się szerokim zakresem procesów. Ich wspólnym mianownikiem są drobne i suche materiały znajdujące się pod wpływem wysokich temperatur. Niektóre składniki, takie jak kakao, cukier, mąka i mleko w proszku, są szczególnie podatne na zapłon. Może to spowodować pożar, a w konsekwencji uszkodzenie instalacji, zniszczenia i straty w produkcji. . Aby sprostać tym wyzwaniom, Firefly oferuje systemy wykrywania i szybkiego tłumienia iskier w wersji ze stali nierdzewnej, dostosowane do montażu na liniach przetwórstwa spożywczego.
Suche materiały i wysokie temperatury – przepis na pożar lub wybuch
Przemysł spożywczy obejmuje różnorodne procesy, z których wiele wiąże się z drobnymi i suchymi materiałami, jednocześnie występującymi przy wysokich temperaturach. Materiały te mogą ulegać samozapłonowi w trakcie procesów, co może prowadzić do pożarów i uszkodzeń zakładów produkcyjnych, a w efekcie do strat w produkcji.
Firefly dostarcza systemy wykrywające źródła ciepła, które gromadzą się wewnątrz maszyn i strumieni procesowych, a także na otwartych przestrzeniach wokół maszyn. Pojawiające się pożary są skutecznie gaszone za pomocą mgły wodnej, jeszcze zanim ogień zdąży się rozprzestrzenić. To zaawansowane rozwiązanie pomaga zapobiegać stratom i uszkodzeniom w zakładach produkcyjnych przemysłu spożywczego.
Ryzyko i zapobieganie wybuchom pyłów w przemyśle spożywczym
Wybuch, a następnie zawalenie się 40-metrowego silosu zbożowego w Blaye we Francji w 1997 r., w wyniku którego zginęło 11 osób, uświadomił europejskiemu przemysłowi spożywczemu zagrożenia stwarzane przez łatwopalny pył.
W 2008 r. eksplozja w Imperial Sugar Company w Port Wentworth w stanie Georgia w Stanach Zjednoczonych była podobnym sygnałem alarmowym dla przemysłu spożywczego w Ameryce Północnej. Incydent spowodował niszczycielski pożar, w którym zginęło 14 osób, a 38 zostało rannych.
Przepisy dotyczące użytkowania urządzeń w przemyśle spożywczym są szczególnie surowe. Z tego względu Firefly dostosowuje system ochrony do odpowiednich wymogów. Produkty Firefly, dedykowane dla przemysłu spożywczego, wykonane są ze stali nierdzewnej oraz innych materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością.
W celu zapewnienia skutecznej ochrony przed pożarami i eksplozjami, Firefly oferuje ochronę przeciwpożarową poprzez rozwiązania w zakresie wykrywania iskier i szybkiego tłumienia, wykorzystując detekcję promieniowania podczerwonego i wykrywanie płomieni w połączeniu z gaszeniem mgłą wodną.
Wybuch mąki i pyłu cukrowego - realne zagrożenia dla przemysłu spożywczego
Artykuły spożywcze stanowią główną przyczynę pożarów i eksplozji pyłów palnych. Według amerykańskiej organizacji Dust Safety Science, produkty spożywcze odpowiadały za aż 48% pożarów i eksplozji pyłów w 2020 roku.
W przemyśle spożywczym wiele powszechnie używanych materiałów może generować łatwopalny pył, który w przypadku eksplozji potrafi wydzielać bardzo dużą ilość energii. Na przykład:
- Pszenica ma temperaturę zapłonu 200°C w warstwie pyłu o grubości 5 mm i 420°C w chmurze pyłu.
- Cukier ma temperaturę zapłonu 220°C w warstwie pyłu o grubości 5 mm i 350°C w chmurze pyłu.
Biorąc pod uwagę, że przedmioty gorące o temperaturze poniżej 650°C nie są postrzegane przez ludzkie oko jako świecące, temperatura zapłonu tych typowych artykułów spożywczych jest stosunkowo niska, a to może zwiększać ryzyko wystąpienia pożarów i eksplozji.
Flour explosion and sugar dust explosion potent hazards in the food industry
Food items are a leading cause of combustible dust fires and explosions. According to US-based organization Dust Safety Science, food products were involved in 48% of dust fires and explosions in 2020.
Several common materials in the food industry have the potential to form combustible dust that can cause explosions with very high energy. For example:
-
Wheat has an ignition temperature of 200°C in a 5 mm dust layer and 420°C in a dust cloud
-
Sugar has an ignition temperature of 220°C in a 5 mm dust layer and 350°C in a dust cloud
Bearing in mind that hot items below 650°C are not perceived by the human eye to be glowing, the ignition temperature for these common food items is relatively low.
Spersonalizowane rozwiązania dla przemysłu spożywczego
Firefly BakeScan™
Innowacyjne rozwiązanie zaprojektowane do wykrywania przegrzanych, żarzących się lub palących produktów na taśmach transportowych wypieków, takich jak ciastka, tortille, pieczone chipsy, pieczywo i płatki śniadaniowe, po wyjęciu z pieca. System ten może być skutecznie uzupełniony o szybkie tłumienie przy pomocy mgły wodnej. Pozwala to na kontynuację procesu bez wpływu na integralność taśm chłodzących, co eliminuje ryzyko naprężeń temperaturowych, a jednocześnie minimalizuje koszty związane z ewentualną wymianą taśm. Firefly BakeScan™ to niezwykle elastyczne rozwiązanie, które można dostosować do różnych procesów w branży piekarniczej, co sprawia, że jest ono wszechstronne i efektywne.
Firefly OvenGuard™
Rozwiązanie Firefly OvenGuard™ zostało zaprojektowane w celu wczesnego wykrywania i tłumienia ognia w piekarniku, na wylocie z pieca oraz w celu tłumienia żaru i płomieni w kanałach wyciągowych. Dzieje się tak, dzięki zastosowaniu w pełni automatycznego, szybkiego systemu wykrywania i gaszenia iskier za pomocą tłumienia. W zależności od konstrukcji systemu można zastosować zarówno mgłę wodną, jak i gaszenie strumieniem wody z pełnym stożkiem. System Firefly OvenGuard™ jest niezwykle szybki, a systemy zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić optymalne bezpieczeństwo przed pożarem, jednocześnie oddając minimalny wpływ na maszyny lub produkcję.
Najważniejsze korzyści
- Błyskawiczny czas reakcji
- Precyzyjny system detekcji
- Minimalne zużycie wody
- System spełniający normy jakości
Dostarczamy systemy, które mają wszystkie niezbędne certyfikaty i spełniają atesty. Bezpieczeństwo jest naszym priorytetem!
Dedykowane rozwiązania przeciwpożarowe dla przemysłu spożywczego
System szybkiego tłumienia Firefly, będący integralną częścią naszego rozwiązania przeciwpożarowego dla maszyn takich jak rozdrabniacze, współpracuje z wydajnymi czujnikami płomieni, co gwarantuje błyskawiczne reakcje i wykrywanie zagrożeń. Innowacyjny system gaszenia Firefly charakteryzuje się unikalnymi właściwościami tłumienia, które eliminują potencjalne ryzyko uszkodzenia maszyn.
Osiągnij maksymalną skuteczność w zwalczaniu pożarów dzięki innowacyjnej konstrukcji i strategii rozmieszczenia dysz natryskowych. Zaprojektowane tak, aby w pełni pokryć obszar zagrożenia. Nasze systemy są aktywowane w ciągu ułamków sekund od wykrycia pożaru, gwarantując szybką reakcję i skuteczne działanie.
Detektory True IR Spark umożliwiają dokładne wykrywanie różnorodnych źródeł zapłonu, w tym gorące, czarne cząstki, żarzący się materiał oraz iskry. Ponadto, czujniki te są odporne na wpływ światła dziennego, minimalizując fałszywe alarmy. Wielokanałowe czujki płomieni zawarte w systemach, pozwalają na precyzyjne wykrycie potencjalnego zagrożenia pożarowego w maszynie i jej otoczeniu.
Systemy gaszenia mgłą wodną mają przetestowane zdolności gaśnicze, potwierdzone testami ogniowymi. Ich atutem jest zużywanie o 90% mniej wody w porównaniu do systemów tryskaczowych. Skuteczność systemu polega na szybkiej reakcji i bezpiecznej metodzie chłodzenia źródła pożaru oraz otaczających go powierzchni. Tym samym, eliminujemy zagrożenie pożarowe oraz unikamy strat lub przerw w produkcji.